Ekonomi

Geçen hafta 7 şampiyonlukla

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın gerçekleştirdiği yılın ilk enflasyon raporu toplantısı, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık adımı ve yaklaşık iki ay sonra halka arzların yeniden başlaması yurt içinde öne çıkan manşetler oldu. Geçen hafta piyasalar.

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri ve Fed’in faiz patikası ile ilgili fiyatlamalar gündeme geldi.

1- TCMB enflasyon tahminlerini korudu, yeni lider şahin mesajlar verdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni lideri Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunun sunumu için yardımcılarıyla birlikte kamera karşısına geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yıl sonu enflasyon varsayımını yüzde 36 olarak korurken, Cumhurbaşkanı Fatih Karahan, para politikasının gerekli sıkılığa ulaştığını ve siyasi faiz oranının mevcut seviyesinde kalacağını açıkladı. gerektiği sürece, ancak enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde yeniden sıkılaştırılabilir.

2- TCMB’den zorunlu karşılıklara faiz oranı adımı

Merkez Bankası, bankaların uzun süredir talep ettiği zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi yönünde adımlar attı. Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yapılan değişiklikle Banka, döviz korumalı hesapların yenilenme oranı ve TL kuruna geçiş çerçevesinde TL zorunlu karşılıklara faiz ödeyecek. İştirak bankaları için TL zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı kadar indirim uygulanacaktır.

Para transfer sisteminin güçlendirilmesi, TL mevduatın payının artırılması ve TL mevduattan TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL mevduat ve daha uzun vadeli KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklara 3 ayda bir faiz uygulanacaktır. Belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan fazla vadesi bulunmaktadır.

3- Aylık enflasyon son beş ayın en yüksek seviyesinde

Türkiye’de tüketici enflasyonu aylık bazda ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve aylık enflasyondaki beş aylık düşüş eğilimi sona erdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları Ocak ayında asgari fiyat artışları ve vergi ayarlamalarının etkisiyle aralık ayına göre yüzde 6,70 oranında arttı. Bloomberg HT anketinde beklenti yüzde 6,50 olarak gerçekleşti.

4- Bitcoin ETF’lerine düzenli kaynak girişi

Spot ETF’lere düzenli giriş olması nedeniyle Bitcoin 47 bini aştı. JPMorgan analistleri, BlackRock ve Fidelity tarafından sunulan Bitcoin ETF’lerinin Grayscale tarafından sunulanlara göre likidite avantajına sahip olduğunu söyledi.

5- Rekor Kıran Borsa Doların Zirvesinden Uzak

BIST 100 endeksi Türk lirası bazında rekor seviyeleri test ederken, dolar bazında 2023’teki seviyelere henüz ulaşamadı. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 9 bin puana ulaştı.

Güne yüzde 0,48 artışla 8.993,12 puanla rekor seviyede başlayan endeks, daha sonra 9,07 puana yükseldi.

6- Powell’dan temkinli rahatlama mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Lideri Jerome Powell, faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını ve dikkatli hareket edeceklerini belirtti. Enflasyonun son bir yılda düştüğünü, son 6 ayda ise oldukça sert bir düşüş kaydettiğini belirten Powell, iyi ilerleme kaydettiklerini ancak “işin henüz bitmediğini” söyledi.

7- Halka arzlar iki ay sonra başladı

Yaklaşık iki ay sonra borsada ilk halka arz gerçekleşti. Halk Yatırım Menkul Değerler’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, Pacific Hardware ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin hisselerinin halka arzına ilişkin talep toplama süreçlerinin 6 – 7 Şubat 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirileceği belirtildi. , “Sabit Fiyatlı Kitap Oluşturma” tekniği ile. meydana geldiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Etimesgut Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu