Ekonomi

TotalEnergies’in Mozambik LNG projesi çevresel muhalefetle karşı karşıya

TotalEnergies’in Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali projesi, lobi gruplarından finansmanın durdurulması yönündeki çağrılarla karşı karşıya. Cuma günü iki düzineden fazla proje finansörüne gönderilen bir mektupta kümeler, bankalara ve diğer sponsorlara desteklerini geri çekme çağrısında bulundu.

Davet, Afrika’nın en büyük doğrudan yabancı yatırım projesini yeniden başlatmaya hazırlanan Fransız enerji şirketi için kritik bir zamanda geldi. Aralarında ActionAid International ve Greenpeace Fransa’nın da bulunduğu 100’den fazla kuruluştan oluşan gruplar, projenin iklim değişikliğini daha da kötüleştirebileceği ve ekonomik açıdan sıkıntı çeken Güney Afrika ülkesinde insan hakları ihlallerini artırabileceği konusunda uyarıyor.

Mektupta, projenin değerli mali destekçileri olarak bu finansörlerin, projenin olası olumsuz etkileri konusunda doğrudan ve önemli bir sorumluluk taşıdığı belirtildi.

Bu gelişme, Hollandalı milletvekillerinin geçen ay, Nisan 2021’den bu yana beklemede olan proje için 1 milyar Euro’luk (1,06 milyar dolar) kredi garantisini onaylamadan önce güvenlik ve insan hakları konularında istişarede bulunacaklarını duyurmasının ardından geldi.

Proje, İslamcı militanların tehditleri nedeniyle 2021 yılında durdurulmuş olsa da TotalEnergies, Cuma günkü mektubun yayınlanmasından önce proje finansmanına yönelik düzenlemelerin sağlam olduğunu belirtti. Projenin finansman anlaşmaları 2020 yılında sekiz ihracat kredi kuruluşu, 19 ticari banka ve Afrika Kalkınma Bankası’ndan (AfDB) alınan doğrudan ve teminatlı kredilerle oluşturuldu.

Devam eden müzakereler hakkında bilgisi olan bir kredi yetkilisine göre, projenin yeniden başlatma prosedürleri kapsamında yaklaşık 15 milyar dolarlık finansman şu anda inceleniyor. CEO Vekili Ntshengedzeni Maphula, Güney Afrika İhracat Kredi Sigortası Kurumu’nun gelecek yılın başlarında projeyi desteklemek için yönetim kurulu onayı almayı planladığını söyledi.

Projenin ertelenmesi, bazı yatırımcıların enflasyon ve küresel gaz piyasasındaki dalgalanmalar ışığında önceki maliyet varsayımlarını yeniden değerlendirmesine yol açtı.

Projeye 5 milyar dolar garanti veren ABD Exim bankası, inşaata devam etme planları üzerinde durum tespiti yapıyor. Exim Bank’ın lideri Reta Jo Lewis bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Exim Bank’ın Mozambik LNG projesi için onaylanmış finansman şartlarında önerilen değişiklikleri inceleyeceğini ve değerlendireceğini söyledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Etimesgut Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu