Dünya

X Hastalığı Nedir? X Hastalığı hakkındaki gerçekler hiç de iddia edildiği gibi değil

COVİD’den 20 kat daha ölümcül bir virüsün neden olduğu “Hastalık X” adı verilen yeni salgını duymuş olabilirsiniz. Ve şimdi, sosyal medyada yayılan iddiaların aksine bunun gerçek bir hastalık olmadığını, sadece bir düşünce deneyinin bir parçası olduğunu öğrenmek sizi kesinlikle mutlu edecektir.

Lifehacker tarafından derlenen makalede belirtildiği gibi, Hastalıkla ilgili ana akım haberlerin çoğu, sosyal medyada bu gerçek göz ardı edildi ve geriye kalan tek şey, X hastalığının zaten var olduğunu ima eden paylaşımlardı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) X hastalığını Kovid, Ebola ve Zika gibi öncelikli hastalıklar listesine dahil etmesi bu konuda pek bir fayda sağlamadı.

Elbette bu varsayımsal hastalık tırnak içinde yer alıyor ve okuyucuları bunun varsayım olduğu ve bilinmeyen bir hastalık olduğu konusunda uyarıyor. nota giden bir yıldız işaretiyleBirlikte görünüyor ancak bu önemli detay herkesin dikkatini çekmeyebilir.

Başka bir deyişle, DSÖ, sekiz öncelikli hastalıkla ilgili araştırmalara ve dünyanın şu anda bilinmeyen gelecekteki salgınlarla başa çıkmasına yardımcı olabilecek araştırmalara öncelik verdiklerini söylüyor. Uluslararası halk sağlığı topluluğu hastalık olarak adlandırıyor Ya daha kötü bir salgın varsa? Bunu cümlenin kısaltması olarak kullanıyor. Dolayısıyla dünya liderleri, Dünya Ekonomik Forumu sırasında X hastalığını tartışmak üzere Davos’ta bir araya geldiğinde, bilinen, kesin bir hastalıktan ziyade küresel bir salgına hazırlık konusunu tartışıyorlardı.

“X Hastalığı” terimi 2018’de (COVID’den önce) ortaya çıktı ve hatta COVID’in ilk gerçek X hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiği tartışıldı. Dünya liderleri X hastalığına hazırlıklı olmaya daha fazla dikkat etselerdi belki de bu durumda olabilirdik. Gerçek dünyada bir salgının patlak vermesine daha yeterli şekilde yanıt verebilmek. “ “Başka bir salgın” yerine “Hastalık X” Kulağa daha gerçekçi gelen bir ad vermek, tartışılacak bir senaryo oluşturmaya yardımcı olur. Ne yazık ki bu tartışmanın olasılığı internette yalan haberlerin yayıldığı gerçeğini de beraberinde getiriyor.

Elbette X hastalığı gerçek olmasa bile gelecekte yeni bir salgın riskinin her zaman bulunduğunu unutmamamız ve hazırlıklı olmamız gerekiyor.

HASTALIK X NEDİR?

Peki X Hastalığı nedir? Terim, yıllar önce bilim adamlarının yalnızca bilinen değil aynı zamanda bilinmeyen bulaşıcı tehditlere (örneğin, Kovid-19’a neden olan yeni koronavirüsler) karşı tıbbi karşı önlemler üzerinde çalışmasına olanak tanıyan bir fikir olarak ortaya atılmıştı. Buradaki fikir, gelecekte potansiyel olarak riskli bir dizi salgına yanıt olarak hızla uygulanabilecek teknolojilerin geliştirilmesini teşvik etmekti.

2017 yılında Dünya Sağlık Örgütü, SARS ve Ebola gibi bilinenlerin yanı sıra, araştırma için öncelikli olarak kabul edilen patojenlerin kısa listesine Hastalık X’i de ekledi. Yeni listede Kovid-19, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, Ebola virüsü, Marburg virüsü hastalığı, Lassa ateşi, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), Rift Vadisi ateşi, Zika virüsü ve X Hastalığı yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Hastalık X kelimesinin yanına şu bilgiyi ekledi: Hastalık X, şu anda insan hastalığına neden olduğu bilinmeyen bir patojenin önemli bir uluslararası salgına neden olabileceği bilgisini temsil ediyor. Ar-Ge Planı açıkça, aynı zamanda bilinmeyen bir “Hastalık X” ile de ilgili olan erken Ar-Ge hazırlığına olanak sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca X Hastalığı için aşağıdaki tarifi de yapabiliriz: Hastalık

Uzmanlar Hastalık X hakkında ne söylüyor?

Buffalo Jacobs Tıp ve Biyomedikal Bilimler Fakültesi Üniversitesi’nden bir bulaşıcı hastalıklar uzmanı The Independent’a şunları söyledi: Dr.Thomas RussoKovid’in ortaya çıkmasıyla birlikte dünyanın yaşadıklarını göz önünde bulundurarak, bulaşıcı hastalık uzmanlarının ve bilim adamlarının her zaman yeni tehditleri takip etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Dr. “Bu kavram (Hastalık X) bu salgından öğrendiğimiz derslerden biriydi.” “İnsanlık, canlı hayvan pazarları ve ormanların yok edilmesi yoluyla insanlarla diğer türler arasındaki bu engelleri yıkarken, dünya çapında sürekli gözetim ve araştırmaya ve gelişmiş biyogüvenliğe ihtiyacımız var. Yaban hayatı ile bu kadar yakın temas, şu ana kadar yalnızca hayvanları etkileyen bir virüsün hastalanabileceği anlamına geliyor.” insanlar” dedi. Bunu yapmaya başlayacağı koşulları yaratır.”

Açık olmak gerekirse, bilim insanları bir sonraki pandemiye ne tür bir virüsün neden olabileceğini veya başka bir deyişle X Hastalığının ne olacağını henüz bilmiyorlar. Dr. Russo, birçok kişinin bunun SARS-CoV-2 gibi bir koronavirüs, Kovid-19’a neden olan virüs veya yeni bir grip türü olabileceğini düşündüğünü söylüyor; “Ama aynı zamanda yepyeni de olabilir” diye ekliyor.

Dr. Russo, X Hastalığının ne zaman ortaya çıkacağını söylemenin bir yolu olmadığını ve ne kadar ölümcül olacağına dair bilinçli tahminler yapamayacağımızı belirtiyor. Ancak 2020 ve 2021’de Kovid aşılarının yaygın olarak dağıtılmasından önce dünyanın neler yaşadığı göz önüne alındığında, ortaya çıkan endişe verici hastalıklara karşı uyanık olmak çok önemli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Etimesgut Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu