Haber

Bakan Özhaseki, Kahramanmaraş’ta depremzedeleri ziyaret etti

BAKAN ÖZHASEKİ KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREM MAĞDURLARINI ZİYARET ETTİ, İSTİŞARE TOPLANTISI’NA KATILDI

Bakan Özhaseki: Yerinde dönüşüm konusunu gündeme getiriyoruz (2)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın ardından geldiği Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde evleri yıkılan ve yakınlarını kaybeden ve bunun sonucunda daha önce TOKİ tarafından Kurtlar Mahallesi’nde yaptırılan konutlara yerleştirilen iki aileyi ziyaret etti. AFAD tarafından yapılan çekilişin Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, milletvekilleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün eşlik ettiği Bakan Özhaseki, ailelere başsağlığı dileyerek Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Bakan Özhaseki, STK liderleri, muhtarlar ve belediye başkanlarının katıldığı beyin sarsıntısı çalışmaları istişare toplantısına katıldı. Görüşme öncesi değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, şunları söyledi:

“Evet 11 ili kapsıyor ama yüzlerce ilçemiz, binlerce köyümüz bundan etkilendi. 50 bin can gömdük, maddi boyutunu hiç konuşmuyoruz, inşallah atlatırız ama yarası çok büyük. uğranılanlar yüreğimizi kanattı.Zarar olarak 680.000 civarında, müstakil bir birim olarak.Söylerim evimizin yeniden yapılması gerekiyor.Ambar,depo,tek katlı dükkân gibi 170 bin civarında iş yeri olacak. Bunlar çok büyük rakamlar inşallah söz verdiğimiz gibi en kısa sürede atlatırız.Biz inanıyoruz güveniyoruz amaönlem almak şart hepimiz bilmeliyiz ki deprem olduğunda Japonya’da insanlar meskenlerinde oturuyorlar, gerçekler oraya akın etmiyorsa, büyük sarsıntılar karşısında vatandaşlar hiç aldırış etmiyorsa, burada farklı şeyler oluyorsa bundan da ders almak gerekiyor. Hepimiz bilmeliyiz ki, üzerinde yaşadığımız bu cennet vatanın en büyük dezavantajı depremler yurdu olmamızdır. Bu topraklarda son 100 yılda şiddeti 6 ve üzeri 226 deprem meydana geldi. Anakaramızda denizdekileri saymazsak 60’tan fazla deprem var. Yani hemen hemen her 1,5 yılda bir, büyüklüğü 6’nın üzerinde olan bir deprem oluyor. Toprağa verdiğimiz can sayısı 130 bin. Bundan ders çıkarmazsak, neyden ders alacağız? Bundan sonra da önümüze böyle bakmalıyız.”

‘ŞEHİR MERKEZİNDE YERİNDE DÖNÜŞÜM SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Kahramanmaraş’ta hayatın bir an önce normale dönmesi gerektiğini ve bu kapsamda bakanlık olarak canla başla çalıştıklarını kaydeden Özhaseki, şöyle devam etti: şehirlerimizi eski canlılığına kavuşturmak için hep birlikte önlem alacağız elimizden geleni yapacağız ama yöntem gereği bundan sonra biraz daha temkinli davranarak yöntemleri takip edeceğiz. Geldiğimiz noktada evlerimizin, iş yerlerimizin yavaş yavaş yapılması gerekiyor, tüm hazırlıkları tamamladık, hızla çalışmalara başlıyoruz.” Dönmemiz lazım, ticaretin canlanması lazım, bu kadim şehrin o şanlı günlerine dönmesi lazım. eski günler. Bu yüzden şimdi bir toplantı düzenliyoruz. Bir yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak belirleyebileceğimiz rezerv alanlarda konut yapımına başladık. Öte yandan şehrin merkezinde yerinde dönüşüm sağlamaya başladık. uğraşıyoruz, yeni formüller bulmaya çalışıyoruz. Ancak arkadaşlarımız da planlar üzerinde çok çalıştılar. İlk olarak planlamacıların Kahramanmaraş için yaptıkları hazırlıkları dinleyeceğiz. Muhtemelen inşaatın sorunlu olduğu yerler var, bunları tartışacağız. Ya da ne yapabileceğimize birlikte karar vereceğiz ve inşallah önümüze bakacağız. Daha sonra size yeni formüllerimizi anlatacağız, sizden gelen talepler, itirazlar olursa veya bu doğru, bu yanlış, burada böyle sorunlarla karşılaşırız diyebileceğiniz hususlar varsa not alırız. Hepsi, bir karar vereceğiz ve sonra huzurundan ayrılacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Etimesgut Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu