Ekonomi

Vietnam, ABD’nin diplomatik statüsünü Çin’le eşit seviyeye yükseltti

Biden, bağlantı seviyesinin yükselmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, bunun ABD ile Vietnam arasındaki ekonomik bağlantıların genişletilmesi açısından değerli bir adım olduğunu vurguladı. Biden, bu sayede özellikle daha güçlü çip tedarik zinciri oluşturulmasında kritik ve gelişen teknolojiler üzerindeki iş birliğinin derinleşeceğini belirterek, “İki ülke de ilişkilerin bu noktaya getirilmesi için büyük çaba sarf etti.”

Amerikan basınında “Eski düşmanlar dost olur” manşetleri çıkarken, İngiliz Financial Times gazetesi “Çin’in bölgesel hırslarının arttığı bir dönemde ABD ile Vietnam ‘stratejik’ anlaşma imzaladı” manşetiyle çıktı. FT’ye göre Vietnam şimdiye kadar yalnızca Çin, Rusya, Güney Kore ve Hindistan ile benzer bir anlaşma yaptı. Biden, Vietnam’daki basın toplantısında Çin’i de gündeme getirdi: “Çin’le soğuk savaş başlatmaya çalışmıyoruz. Amaç, ABD’nin Vietnam ve diğer Asya ülkeleriyle bağlarını geliştirerek dünya çapında istikrarı sağlamaktır.

Bu geziyi Çin’i ‘çevrelemek’ için yapmadık. “Çin’le bağlarımızı kesmek istemiyoruz” ABD ile Vietnam, Soğuk Savaş yıllarında 1955-1975 yılları arasında 20 yıl süren kanlı bir savaş yaşadı. Savaşta 1 milyondan fazla Vietnam askeri ve 180 bine yakın sivil hayatını kaybederken, ABD ise 58 bin askerini kaybetti. Savaş boyunca toprakları ABD tarafından sürekli bombalanan Vietnam harabeye dönmüş, altyapısı ve çevresi ağır hasar görmüş, kimyasal bombaların etkileri uzun yıllar silinememişti.

Trans-Afrika Koridoru

Biden ayrıca ABD’nin bir diğer planı olan Sahra Altı Afrika’daki Trans-Afrika Koridoru’na yatırım yapmak için özel bir kamu ortaklığı üzerinde çalıştıklarını da duyurdu: “Angola’dan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zambiya ve Zambiya’ya kadar uzanacak yeni demiryolu.” Hint Okyanusu.” “Hat yatırımı yapacağız”

haber-golcuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

evden eve nakliyat firmaları
Etimesgut Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu